Posted on

Flytthjälp med oss – snabbt och smidigt

Ny färg på väggarna kan verkligen ge ett rum en ny fräsch känsla. Det är viktigt att välja en färg som man inte tröttnar på med en gång. Om man inte vill måla om snart igen. Eftersom det inte är ett jättestort jobb så kanske man kan tänka sig att ta ut svängarna litegrann. Att måla om väggarna inomhus kan man göra på egen hand, man behöver alltså inte anlita en professionell målare för jobbet eftersom det är så pass simpelt. Självfallet blir det bättre när man anlitar en målare och man slipper då måla själv så det kan ibland vara en bra idé att anlita målare. Vill man däremot spara pengar och göra jobbet själv så är det oftast inga problem så länge man har lite tålamod.

Förberedelser, förberedelser, förberedelser!

Är i princip det viktigaste i hela arbetsflödet. Slarvar man från början blir det svårt att uppnå ett gott resultat senare. Därför är alltså förberedelserna inte något du bör hoppa över. Börja med att flytta undan alla möbler och annat som är i vägen så att du har fritt tillträde till väggen du skall måla. Täck sedan golv, lister och tak samt annat du inte vill ha färg på. Glöm inte att tejpa fast golvskyddet så att det inte flyttar sig. Beroende på hur väggen du skall måla ser ut och vad som sitter på den så behöver du förbereda den på olika sätt med en flyttfirma och bra flyttfirmor givetvis. Är det exempelvis tapet du har i dagsläget kan det vara en bra idé att riva tapeten och spackla väggen. Det är sällan rekommenderat att måla rakt på en sittande tapet. Det tenderar till att bli bubbligt. Är väggen målad sedan tidigare är det bara att tvätta av den med svamp, vatten och rengöringsmedel. Det är även en bra idé att spackla igen eventuella skruvhål och annat och sedan slipa runt spacklet.

Själva Flytten

När förberedelserna väl är gjorda är det dags för själva målningen. Här finns det också några tricks för att få det att bli lika bra som när en målare gör jobbet. Det första tipset är att köra långa drag med rollern upp och ner och inte köra något i sidled. Allt skall vara åt samma håll. Sedan är det viktigt att ha rätt mängd färg på rollern. Det får inte vara för mycket så att det rinner. Det ska heller inte vara så lite att det blir svårt att täcka. Vid första strykningen kan du använda något mindre färg än strykning två och tre. Eller om du använder en vit grundfärg vid första strykningen. Låt färgen torka så länge som det står på burken eller som färgaffären angett och stryk sedan nästa lager. Ibland kan det vara så att takfärgen eller listerna ser lite dassiga ut efter att man målat om väggarna. Så det kan vara en bra idé att måla taket först om man misstänker att takfärgen är gulnad eller grå eller på annat sätt inte känns fräsch.