Posted on

Rusta ditt tak inför vintern

Den svenska vintern innebär mycket tung snö och is på taken, en belastning som i värsta fall kan ställa till problem. För att undvika detta är det viktigt att man årligen ser till att rusta sitt tak för vad som kolla skall – allra helst om man bor i ett område där vintrarna bjuder på väldigt mycket snö. Flera åtgärder kan man göra själv men man kan också anlita en takläggare om man hellre föredrar det.

Det här ska du kolla på

När man ska kontrollera och rusta upp sitt tak inför vintern behöver man såklart vara ute i god tid för badrumsrenovering. Den första snön kan börja falla så tidigt som i oktober och även om den inte brukar ligga kvar från början så är det lika bra att man tar tag i saker och ting innan. Det första man ska göra är att bara kolla så att taket ser helt och fräscht ut.

Hittar man hål, sprickor eller andra defekter är det viktigt att man åtgärdar detta med en gång. När kylan kommer kan sprickorna bli värre vilket kan leda till problem när snön och isen tinar. Man ska också passa på att ”städa av” sitt tak så att det är rent från kvistar, löv och annat som gärna samlas där.

Fixa felen själv eller anlita en takläggare

När man har kontrollerat taket är det dags att göra något åt felen, om man nu hittar några vill säga. Är taket helt och rent behöver man inte göra mer än att vänta in vintern men i dom fall man faktiskt upptäcker problem kan man fixa dom på egen hand om man kan och vill, eller kontakta en takläggare som kan göra det.

Det är hur som helst viktigt att man inte väntar till våren, utan man behöver göra det så snart som möjligt för att inte riskera att skadorna blir större än dom redan är. I samma veva kan man även passa på att se över sina snörasskydd och har man inga eller om dom befintliga har gjort sitt behöver givetvis även detta åtgärdas – antigen av dig eller av en takläggare.

När snön kommer

Även när vintern väl har anlänt är det viktigt att underhålla sitt tak. Både en väldigt kall och en ganska varm vinter kan ställa till problem. Med den kalla vintern kommer snö och is och om det är varmare blir snön blöt och extra tung. Det är därför viktigt att skotta av taket och avlägsna både istappar och isklumpar för att minska belastningen. Även här kan man välja att anlita en takläggare om man tycker att det känns otrevligt att arbeta på taket själv.